Gin & Tonic
[Gin & Tonic Festival Awards]
Tävling

Tävlingen är enbart öppen för festivalens utställare. Alla som anmäler tävlande bidrag till tävlingen ska utöver att de bidragen finns tillgängliga på plats för publiken även finnas tillgängliga att köpa för allmänheten innan tävlingen via Systembolaget (genom ordinarie sortiment, beställningssortimentet eller småskaliga sortimentet). En collab som bara finns att serveras via t.ex. en restaurang är inte ett giltigt bidrag eller om bidraget enbart finns som privatimport. Alla bidrag blindtestas av vår jury. Det är endast tillåtet för ett bidrag att tävla i en av tävlingens kategorier.

Bidragen i ginkategorin skickas för bedömning på förhand innan festivalen. Alla bidragen i gin-tävlingen ska även listas med alkoholhalten vid blindprovningen.

Tävlingskostnad: 1000 kr + moms per bidrag.

Jury:

Jens Josefsson, huvudförfattare av boken ”Svensk Gin”, ginfluencer samt skribent.

Charlotta Berggren, ägare av Spriteriet.

Charlotta tillverkar likörer, Vermouth och bitters (utmärkta i en gindrink) och verkar för att främja svensk dryckeskultur. Hennes produkter är småskaligt tillverkade där ingredienserna plockas för hand under säsong. Hennes hantverkskunnande vad gäller doft och smak kommer väl till pass under juryarbetet.

Hans-Olov Öberg, författare. Hans bok ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” fick 2019 utmärkelsen ”Bäst i världen” i kategorin cocktailböcker under den internationella tävlingen Gourmand Awards.

Nadja Karlsson, Dryckesexpert från Spritmuseum. Nadjas dryckesprovningar brukar beskrivas som en blandning mellan Nobelföreläsning och Stand Up. 2014 utsågs hon till Årets Dryckesprofil av tidningen Allt om Vin.

Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News, Skandinaviens största nyhetssajt om spritdrycker. Henrik har skrivit ett flertal böcker om sprit och är en av landets skickligaste spritprovare känd för sina medryckande beskrivningar av aromer och smaker.


Kategorier

 

Gin


Dry Gin

Stilriktlinjer: Enbär ska vara den tongivande smaksättaren. Alla botanicals ska vara tillförda under destilleringen, med enbart vatten och neutral sprit som tillsatser efter destillering.  Klassisk Dry Gin får ej vara färgad eller artificiellt smaksätt. Minimum ABV 37,5 %

Contemporary

Nya tidens/vågens Gin. Enbär ska fortfarande vara en av de tongivande smaksättarna men andra toner som citrus, kryddor och blommiga toner är mer tongivande än i vanlig Dry Gin. Contemporary Gin får ej vara artificiellt färgad eller smaksatt. Minimum ABV 37,5%

Fatlagrad Gin

Gin som lagrats på träfat. I en Fatlagrad Gin bör man både i doft och smak få toner från fatet. En kulör från fatlagringen förväntas.

Det tävlande bidraget bör märkas med vilken typ av fat den lagrats på samt hur länge samt notering om ifall fatet tidigare innehållit annan sprit, i så fall vilken.

Minimum ABV 37,5%

Navy Strength

Gin med en ABV över 57 %

 Signature Botanical

Gin som utöver enbär har minst en annan starkt tongivande smaksättning. Smaksättningen kan tex. bestå av örter, kryddor och frukt. Kan vara sötad samt i en (icke artificiell) färg.

Minimum ABV 37,5%

 

Tonic


Alla tonics ska uppfylla EU-kraven för att få kallas tonic (class of beverages, namely, a non-alcoholic carbonated beverage containing the bittering agent quinine in the form of the flavourings FL 14.011, FL 14.152 or FL 14.155.). I bedömningen poängsätter juryn tonicens Doft – Smak samt Kolsyra. Är tonicen (enbart) naturligt smaksatt skall detta anges. Innehållsförteckningen ska bifogas.

Original

En ofärgad klassisk smaksatt tonic där blandningen mellan sötma och syra samt bitterheten från kinin är tongivande.

Lågkalori

En tonic som kan vara smaksatt utöver den tongivande kininen där kalorierna är lägre. Här bedömer juryn om man trots det lägre kaloriinnehållet har en god samt frisk smak. Dryckens kaloriinnehåll skall anges samt vilken sötning den innehåller.

Smaksatt

En tonic som smaksatts med en eller flera tongivande smak samt dofter utöver kinin. Här bedömer juryn utöver doft och smak även tonicens (eventuellt färgade) kulör.

 

Tävlingens poängskala samt medaljer


  • 1 – 100 poäng där 1 är lägsta möjliga poäng och 100 högsta möjliga.
  • För att vinna Guldmedalj i respektive kategori ska bidraget få minst 90 poäng.
  • För att vinna Silvermedalj i respektive kategori ska bidraget få minst 70 – 89 poäng.
  • För att vinna Bronsmedalj i respektive kategori ska bidraget få minst 60 – 69 poäng.

Efter att juryn enskilt satt sina individuella poäng testar juryn återigen de tre bidragen i varje kategori som fått sammanlagt högst poäng och utser vilket bidrag i respektive tävlingsklass som får titeln Best of Gin & Tonic Awards 2022.

I varje kategori utser juryn enbart ett bidrag med titeln ”Best of (bidragets kategori) Gin & Tonic Awards 2022”. Alla bidrag meddelas i efterhand sin sammanlagda poäng samt en kommentar från juryn.

Alla medaljörer får diplom samt rätt att märka upp sitt vinnande bidrag med dekal i sin marknadsföring samt äger rätten att köpa stickers av Gin & Tonic Festival till den aktuella flaskan.

Tävlingsformulär


    Gin

    Tonic