[GIN & TONIC AWARDS]
Gin & Tonic Awards Sweden 2023

Gin & Tonic Awards Sweden är Sveriges första stora tävling på området med några av landets främsta dryckesexperter i juryn. Tävlingen är endast öppen för festivalens utställare och de tävlingsbidrag (drycker) som anmäls ska finnas för servering till besökarna under festivalen. Tävlingsbidragen ska även vara tillgängliga för allmänheten att köpa innan tävlingen via Systembolagets ordinarie sortiment, beställningssortiment eller småskaliga sortiment alternativt i butik (fysisk butik eller online) när det gäller alkoholfria drycker. Till exempel är ett samarbete/co-lab som endast finns att köpa på en specifik bar inte ett giltigt tävlingsbidrag eller om bidraget enbart finns för privatimport. Samtliga bidrag skickas in på förhand innan festivalen för att blindtestas av vår jury. Ett tävlingsbidrag kan endast deltaga i en av tävlingens kategorier.

Sista dag att anmäla samt skicka in bidrag är den 1 mars 2023. Bidragen i gin-tävlingen ska även listas med alkoholhalten vid blindprovningen. Medaljörer meddelas i god tid inför festivalen och medaljörerna blir publika efter festivalens prisutdelning den 30/6 2023.

Tävlingskostnad: 1200 kr + moms per bidrag.

Jury:

Jens Josefsson, huvudförfattare av boken ”Svensk Gin”, ginfluencer samt skribent.

Hans-Olov Öberg, författare. Hans bok ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” fick 2019 utmärkelsen ”Bäst i världen” i kategorin cocktailböcker under den internationella tävlingen Gourmand Awards.

Nadja Karlsson, Dryckesexpert från Spritmuseum. Nadjas dryckesprovningar brukar beskrivas som en blandning mellan nobelföreläsning och stand up. 2014 utsågs hon till årets dryckesprofil av tidningen Allt om Vin.

Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News, Skandinaviens största nyhetssajt om spritdrycker. Henrik har skrivit ett flertal böcker om sprit och är en av landets skickligaste spritprovare – känd för sina medryckande beskrivningar av aromer och smaker.

Linda Pérez har en examen i restaurang och måltidskap och är utbildad journalist. Idag arbetar hon som dryckesredaktör åt Svenska Dagbladet och skriver för vin- och spritmagasinet Livets Goda. Linda är också ledamot i Svenska Dryckesakademien, en ideell organisation som arbetar för att främja svenska hantverksdrycker.


Kategorier

 

Gin


Klassisk Dry Gin

Enbär ska vara den tongivande smaksättaren. Alla botanicals ska vara tillförda under destilleringen med enbart vatten och neutral sprit som tillsatser efter destillering. Klassisk Dry Gin får ej vara färgad eller artificiellt smaksatt. Minimum ABV 37,5 %.

Contemporary Gin

Nya tidens gin. Enbär ska fortfarande vara en av de tongivande smaksättarna men andra toner så som citrus, kryddor och blommiga noter är mer tongivande än i Klassisk Dry Gin. Contemporary Gin får ej vara artificiellt färgad eller smaksatt. Minimum ABV 37,5%.

Fatlagrad Gin

Gin som lagrats på träfat. I en Fatlagrad Gin bör man både i doft och smak få toner från fatet. En kulör från fatlagringen förväntas.

Det tävlande bidraget bör märkas med vilken typ av fat den lagrats på samt hur länge den lagrats samt med notering om fatet tidigare innehållit annan sprit och i så fall vilken. Minimum ABV 37,5%.

Navy Strength

Gin med en ABV över 57 %.

Signature Botanical

Gin som utöver enbär har minst en annan starkt tongivande smaksättning. Smaksättningen kan exempelvis bestå av örter, kryddor och frukt. Kan vara sötad samt i en, icke artificiell, färg. Minimum ABV 37,5%.

 

Tonic


Alla tonics ska uppfylla EU-kraven för att få kallas tonic (class of beverages, namely, a non-alcoholic carbonated beverage containing the bittering agent quinine in the form of the flavourings FL 14.011, FL 14.152 or FL 14.155.). I bedömningen poängsätter juryn tonicens doft, smak samt kolsyra. Är tonicen enbart naturligt smaksatt skall detta anges. Innehållsförteckningen ska bifogas.

Original

En ofärgad klassiskt smaksatt tonic där blandningen mellan sötma och syra samt bitterheten från kinin är tongivande.

Lågkalori

En tonic som kan vara smaksatt utöver den tongivande kininen men med ett lägre kaloriinnehåll. Här bedömer juryn om man trots det lägre kaloriinnehållet uppnår en god och frisk smak. Dryckens kaloriinnehåll skall anges samt vilket/vilka sötningsmedel den innehåller.

Smaksatt

En tonic som smaksatts med en eller flera tongivande smaker samt dofter utöver kinin. Här bedömer juryn utöver doft och smak även tonicens, eventuellt färgade, kulör.

 

Tävlingens poängskala samt medaljer


  • Skalan går från 1 – 100 poäng där 1 är lägsta möjliga poäng och 100 högsta möjliga.
  • För att vinna Guldmedalj i respektive kategori ska bidraget få minst 90 poäng.
  • För att vinna Silvermedalj i respektive kategori ska bidraget få 70 – 89 poäng.
  • För att vinna Bronsmedalj i respektive kategori ska bidraget få 60 – 69 poäng.

Efter att juryn enskilt satt sina individuella poäng testar juryn återigen de tre bidragen i varje kategori som sammanlagt fått högst poäng och utser vilket bidrag i respektive tävlingsklass som får titeln Best of Gin & Tonic Awards 2022.

I varje kategori utser juryn endast ett bidrag med titeln ”Best of (kategori) Gin & Tonic Awards 2022”. Alla bidrag meddelas i efterhand sin sammanlagda poäng samt med en kommentar från juryn.

Samtliga medaljörer erhåller ett diplom samt rätten att märka upp sitt vinnande bidrag med dekal i marknadsföring samt äger rätten att köpa stickers från Gin & Tonic Festival till den aktuella flaskan.

Beställ dina etiketter direkt via etiketterab.se

Tävlingsformulär


    Gin

    Tonic

    Resultatlista Gin & Tonic Festival Awards Sweden 2022

    Här kan du ladda ner en pdf-fil